Egyiptom - Információk - Mire ügyeljünk?


Belépési formalitások:

Az oldal tetejére

Utazási iratok

A belépéskor még 6 hónapig érvényes útlevél és vízum szükséges.

Vízum

A vízum intézését mindenki maga biztosíthatja az Egyiptomi Nagykövetségen: 1026 Budapest, Gárdonyi G. utca 17. tel.: 392-0999, fax: 200-7277 , www: www.sa-embassy.hu

Vám- és devizaelőírások

Egyiptomba tilos a behozatala az élelmiszernek, az alkoholnak, a pornográfiának, a fegyvereknek és minden nemű drognak. Fontos megemlíteni, hogy szigorúan tilos a műemlékek vagy a nem megmunkált arany kivitele. Drogok tartása vagy árusítása több tíz évre kiszabható szabadságvesztéssel járhat. A tiltott drogok tartásáért akár halálbüntetés is kiszabható. Számos gyógyszert és serkentőszert szigorú ellenőrzésnek vetnek alá, főként ha Egyiptomból való kivitelükről van szó. Az Egyiptomba érkező turistának joga van adómentes boltokban (Duty free shop) vásárolnia bizonyos meghatározott maximális pénzösszegért (az aktuális max. összeget ajánlott megkérdezni a vámszolgálat alkalmazottját az iderepülést követően) a repülőtereken és kiválasztott helyeken az egész évben Kairóban és Alexandriában az ideérkezéstől számított 24 óráig. Kötelező pénz árfolyamot biztosító intézet nem létezik Egyiptomban. A feketepiacon való pénzváltást a rendőrség bünteti, valamint saját biztonságuk érdekében sem ajánlott.
Pénzt ajánlott váltani az erre kijelölt pénzintézetekben (bankok, nemzetközi szállodák pénzváltói, magánpénzváltók).

Időjárás:

Az oldal tetejére

Éghajlat

Egyiptom Észak-Afrika szubtrópusi övezetében fekszik , tehát itt rendkívül száraz , sivatagi éghajlat uralkodik enyhe téllel és forró nyárral. A Földközi-tenger partvidékét és a Nílus deltatorkolatát kivéve Egyiptomban egész évben száraz és forró klíma uralkodik.

Három évszak

Egyiptomban három évszakot lehet megkülönböztetni. A telet , amely november 15.-től március 15.-ig tart , az ún. első nyarat , március 15.-től július közepéig és a második nyarat , amely július közepétől november 15.-ig tart.

Az egyiptomi utazásra a tél a legalkalmasabb időpont , amikor is a nagy melegek még elviselhetőek és nincs akkora hőség és szárazság. Az első nyár idején a hömérséklet még mindig elviselhető , ezért ajánlott július közepéig Egyiptomba látogatni. A legforróbb évszak a második nyár , ekkor csupán az igazán nagy hőséget kedvelőknek ajánlatos az országba utazni.

A legoptimálisabb időpont a látványosságok felkeresésére és magára az utazásra az október-április közötti időszak , amikor a napi átlaghőmérséklet Kairóban 24 °C , Hurghadában 26°C , a Vörös-tenger vízhőmérséklete pedig 23 °C körül mozog.

Egyiptom egyes területei

Főleg Felső-Egyiptomban a július-október közötti időszakban a napi átlaghőrséklet 40°C körülire emelkedik , éjszaka 22 °C körül mozog. A száraz sivatagi szélnek köszönhetően azonban ez a hőség elviselhető.

Alsó-Egyiptomban és Kairó környékén a levegő páratartalma magasabb az átlagosnál , főleg júliusban és augusztusban , a fővárosi szmog csak ennek köszönhetően viselhető el. A Nílus deltájában és a Földközi-tenger partvidékén enyhébb klíma uralkodik.Ezzel szemben a Sínai-félszigeten állandó hőség uralkodik , csupán a tél folyamán ered el néhányszor az eső. Az itt élők szinte alig ismerik az esőt , hiszen csak az év néhány napja csapadékos-Kairóban 6 esős nap , Alexandriában 30 esős nap számlálható meg egy évben , magasan a hegyekben viszont minden évben havazik.

Az egyiptomi szél

Egyiptom területére jellemző a száraz , forró szél , amit a helyiek "chamsin"-nak hívnak.Ezek a szelek főleg az első nyár kezdetén alakulnak ki , finom homokot sodornak magukkal , sok turistának okozva ezzel egészségügyi problémákat. A Vörös-tenger partján ez a szél fagyos szellő formájában jelenhet meg. A "chamsin" kifejezés arabul ötvenet jelent , melynek értelme nem elhanyagolható.Az időszak , amikor is ezek a forró és száraz szelek fenyegetnek , 50 napig tart.

Pénz, árak:

Az oldal tetejére

Pénznem, árak, vásárlások

1 egyiptomi font (EGP), kisebb egysegek a piaszter (PT). 1 EGP = 100 PT. A hotelokban és némely "kőboltban" probléma mentesen lehet fizetni utazási csekkel vagy eurocsekkel vagy bankkártyával. Ez azonban nem érvényes a piactereken sem pedig a nílusi kirandulóhajókon, melyeken kizárólag készpénzel lehet fizetni.

Tájékoztató árak

arab kenyér - 38 Ft (1 EGP)

fehér kenyér - 190 Ft (5 EGP)

tej 95 - 190 Ft (5 EGP)

vaj - 250 Ft (7 EPG)

joghurt - 150 Ft (4 EGP)

palackozott víz 1,5 l - 60 Ft (1,5 EGP)

sör - 220 Ft (6EGP)

udítő - 740 Ft (20 EGP)

bor 1l - od 2200 Ft-tól (60 EGP)

Az egyiptomi hotelok árai az általuk kínált szolgáltatásoktól, tradíciótól és minőségtől függnek. Az európai normának megfelelő hotelek az egyiptomi 3 illetve négycsillagos hotelnél kezdődnek. Az említett szállások árai 15-50 USD/ágy/nap közt mozognak. Kairóban azonban a többi nagyvárosban megszokott árakkal találkozunk a Hilton, Meridien, Sheraton típusú hotelokban. E hotelok mellet azonban lehet szállást találni alacsonyabb árkategóriás szállodákban , turistaszállókban, áraik 3-5 USD/ágy/nap. Az árkategóriától függ azonban a szolgáltatások minősége, amelyeket a szálláshely nyújt. Hasonlóan, mint a hotelokban az éttermek árai is a minőségüktől függ. Általánosan kijelenthető, hogy az éttermi ételárak nem érik el az átlagos világi árakat. A turisták leggyakrabban büfék sűrűjében étkeznek, ahol 4 személyre az étel ára nem éri el a 25 USD-t.

Ünnepek:

Az oldal tetejére

Ünnepek

Egyiptomban viszonylag sok ünnepet tartanak számon , ezek közül azonban némelyik nem köthető pontos dátumhoz , ezeket változó ünnepnek nevezik. Az ünnepek két csoportra osztódnak-világi és vallási ünnepekre.

Világi ünnepek:

 • Január 1. -Újév
 • Március 8. -állami ünnep
 • Április 25 .-a Sínai-félsziget felszabadításának ünnepe
 • Május 1. -a munka ünnepe
 • Június 18. -A függetlenség napja , a britek elvonulásának és a Szuezi-csatorna ?megtisztításának? ünnepe
 • Július 23 . -Az 1952-es forradalom napja
 • Október 6. -A fegyveres erők ünnepe
 • Október 24. -Szuez városának ünnepe
 • December 23 -A győzelem napja , Port Saidba való bevonulás napja

A muszlim ünnepeket szintén betartják és ünneplik , de ezeknek nincs nagy befolyásuk az idegenforgalomra. Csupán ramadán idején van lerövidítve a hivatalok nyitvatartási ideje , ilyenkor az éttermek többsége nem szolgál fel alkoholt (kivéve a nagy szállodákat) , ezen kívül a muszlimok nap közben böjtölnek.

A legnagyobb muszlim ünnepek közé tartoznak:

 • Változó ünnep- Qurban Bairam-a zarándokok ünnepe
 • Változó ünnep- a muszlim Újév
 • Változó ünnep- Mulid an-Nabi-a Próféta születésnapja
 • Változó ünnep- kopt Nagypéntek és húsvét-áprilisra esik
 • Változó ünnep- a kopt húsvétot követő első hétfő-Sam an Nessim-a tavasz nemzeti ünnepe
 • Változó ünnep -Ramadan Bairam-a ramadán egyhónapos böjtjének vége

A muszlim ünnepek közé tartozik az ún. Chaban ,amelyet a ramadán kezdete előtti estén ünnepelnek , csendes körben. A hét egyetlen napja , amely munkaszüneti nap-a péntek

További ünnepségek:

Kairó elővárosában , pontosabban egy Birkas nevü faluban minden péntek reggeltől tevevásárt tartanak. A szudáni kereskedők és az egyiptomi parasztemberek egész tevecsordákat adnak-vesznek itt.Mivel erre a helyre nem szerveződnek turistautak és kevés az individuális turista , lehetőség nyílik megfigyelni a helyi élet mindennapjait.

A Sínai-félsziget északi részén található el-Arisban évente tevahajtó versenyeket rendeznek , ezekre április közepén , illetve október végén kerül sor.

Érdemes ellátogatni a Nemzetközi Könyvvásárra , amely minden év februárjában kerül megrendezésre Kairóban. Itt legfőképp a Távol-Kelet könyvkiadóinak újdonságait lehet megtalálni , de a vásár egyben az arab irodalom angol és francia fordításai iránt érdeklődőknek is szól.

Egyiptom fővárosában , Kairóban , érdemes részt venni a Nemzetközi Filmfesztiválon , amely 1977-től kerül megrendezésre minden év novemberében , vagy decemberében.A Filmfesztivál a legjelentősebb nemzetközi kulturális rendezvény , ahol föleg az arab világ filmjei , illetve ázsiai filmek képviseltetik magukat.

Érdekességek, látnivalók:

Az oldal tetejére

Kairó

Kairó Egyiptom fővárosa és egyben Afrika legnagyobb városa is , amelyet érdemes meglátogatni.

A metropoliszt Midan el-Tahrir nevű terével együtt a "városok anyja" jelzővel illették. A metropolisz képletesen tekintve három kontinens határán fekszik - éppen ezen a helyen fonódtak össze mintegy 5000 éves múltra visszatekintve Európa, a Közel-Kelet, Ázsia és Afrika kultúrái.

Megszámlálhatatlan egyházi emlékmű található itt - mecsetek és kopt templomok, az Egyiptomi Múzeum Tutanchamon aranytárgyait rejti, nem beszélve az Al-Gazíra szigetén található lótusz alakú toronyról és a leghíresebb keleti bazárról, a Khan al-Khalili-ről.

Ezen kívül érdemes meglátogatni a dupla bástyás Citadellát, az Amr-ibn.-el-As mecsetet, mely Egyiptom legrégebbi mecsete, az Al-Azhar és Mohamed-Ali mecseteket, az utóbbit ún. alabástrommecsetként tartják számon, amely a 19.században épült. Ezen kívül érdekességnek számít az Al-Moallaqua templom, az ún. Függőtemplom, amely eredeti része az 5.századból származik és amelynek alapjai a római Babilon erődítmény maradványaira épültek. További látványosságként tartják számon Mária fáját , amely alatt a monda szerint Mária és Jézus pihent meg a Szent Család Egyiptomba érkezésekor, valamint Szent Sergius templomát, amely Kairó legrégebbi temploma és amely falai között rejtőzött a Szent Család Egyiptomból való menekülésük idején. Kairóban található Afrika legnagyobb modern temploma is, a Szent Márk katedrális, amely Szent Márk maradványait rejtik. A felsoroltakon kívül egyéb csodás építmény is található a városban, többségük egyházi jellegű.

Amennyiben elfáradnánk a városnézés során, érdemes betérni valamelyik étterembe, vagy kilátogatni a Nílus partjára, ahol a folyón hagyományos felukák és modern úszó éttermek sorakoznak.

Gíza

Mindenképpen látogassanak el a különleges gízai piramisokhoz - az Óbirodalom uralkodóinak rejtélyes sírjaihoz. Ha nem tudnák, merre találják Gízát , emlékeztetőül megjegyeznénk, hogy ma már Kairó elővárosát alkotja.

Itt megcsodálhatjuk Chufev fáraó piramisát (más néven Cheops piramis), Chefren (más néven Rachev), valamint Menkaure (Mykerin) piramisát. A környéken ezen kívül több kisebb piramis is található, a családtagok és magasrangú közjogi méltóságok sírhelyei.

Itt található a Szfinx, a fáraófejjel és oroszlántesttel ábrázolt alak, amely valószinűleg Chefrén fáraót ábrázolja.

Memphis

Memphis a legrégebbi egyiptomi metropolisz, amely Kairótól 25 km-re délre fekszik. Itt tekinthető meg az egyedülálló mészkőszobor , II. Ramszesz 13 m magas és 120 tonnás szobra, valamint II. Amenopszisz alabástromszobra is.

Alexandria

Alexandria Egyiptom legjelentősebb kikötője, amely az alapító Nagy Sándor nevét viseli. Ez a város szintén tele van impozáns építményekkel - többek között említésre méltó a Görög-Római Múzeum, a Római Színház tíz félkörös sorával és Pompeus 25m magas szobra. Az egykori Montazah palota ma már hotellé van átalakítva, amely kellemes szálláshelyet biztosít, hiszen a legszebb alexandriai tengerpart mentén fekszik.

Asszuán

Asszuán városának jelenleg 150.000 lakosa van. A városban lehetőség adódik ellátogatni a fűszerpiacra, vagy a Kitchener szigeten található csodás botanikus kertbe, amelyben szubtrópusi és trópusi növények gyüjteménye található.

A Nílust úszó hotelek és fehérvitorlás felukák tarkítják.

Erre járva érdemes kirándulást tervezni az asszuáni víztározóhoz. Az első a jelenlegi gát alatt található, a második pedig a Sadd el Ali nevet viseli, amelyet Nasszer tónak is neveznek. Ez a jelenleg 4. legnagyobb víztározó a világon és egészen Szudán területére nyúlik át. Érdekesség , hogy a víztározó környékét sóval szórták be , ezért ezen a területen semmit nem lehet termeszteni.

Karnak , Luxor , Királyok Völgye

Karnakban megszámlálhatalanul sok vallási építmény és emlékmű közül válogathatunk, amelyek a 2000 éven keresztül egymást követő dinasztiák uralkodói részére épültek. Egészen egyedinek számít tíz, jó állapotban megmaradt oszlop, Hatszepszut királynő két obeliszkje és II. Ramszesz kolosszális szobra.

Luxor Kairótól mintegy 700 km-re délre fekszik és Egyiptom legnagyobb turistaközpontjának számít. A paloták városának is nevezik. Közvetlenül a Nílus partján áll Amon temploma, ezen kívül betérhetünk a Luxor Múzeumba, ahol Echnaton fáraó uralkodásának idejéből származó régészeti leletek tekinthetőek meg. Ö volt az egyetlen fáraó , aki elutasította az istenek panteonját és hivatalosan csak Aton istent ismerte el.

A Királyok Völgye rejtélyes és mágikus hely, ahová a 18. és 20. dinasztia uralkodóit temették. 25 fáraó és 37 magasrangú közjogi méltóság sírhelye található itt, többek között I. Seti, Tutanchamon, II.Ramszesz és I. Thutmose fáraók sírhelyei.

Nem messze innen taláható a Királynők Völgye, ahol 70 királynő sírhelye található a 18. és 20. dinasztia uralkodónői közül. A legjelentősebb Nefertiti sírhelye.

A Vörös-tenger vidéke

A Vörös-tenger partvidéke turisztikai szempontból nagyon keresett hely. A Vörös-tenger egyike a legészakabbra fekvő koralltengereknek, mely egész évben kellemes klímával rendelkezik, ami ideális lehetőséget nyújt a fürdőzésre és búvárkodásra.

A Vörös-tenger a legsósabb tengerek közé tartozik, nevét a tengerfenéken élő vörös színanyagot kibocsátó puhatestűekről kapta, valamint a környező sivatag színéről, amit a naplemente fest vörössé.

Nyugati partján Hurghadán kívül több üdülőhely is található pl. Ain-Sukhna egyike a legszebb tengerparti helyeknek, Al Qussair pedig a Vörös-tenger fő kikötője egy 12. században épült mecsettel és nagy kiterjedésű érintetlen tengerpartttal. A legdélebben fekvő üdülőhely Marsa Alam, a halászok és búvárok ideális paradicsoma.

A nyári szabadságot El Gounában is tölthetjük. Az egykori kis halászfalu és kikötő az egyik legelegánsabb üdülőhellyé nőtte ki magát, amely apró szigetek csoportján lett kialakítva, amiket türkizkék lagúnák öveznek. A legfényűzőbb hotelek találhatóak itt, amelyek Hurghada részének számítanak.

Időtöltés és szórakozás:

Az oldal tetejére

Gazdag szórakozási lehetőségek & műemlékek színes tárháza

Hajóval a Níluson

A legkényelmesebb megoldás, miként megismerni Egyiptom történelmét, kétségtelenül egy luxushajóút a Níluson. Az “élet folyójának” is nevezik, mert a Nílus mente és főleg deltatorkolata az egyedüli hely, amely lehetővé teszi az életet. A hajók elidőznek a legérdekesebb látnivalóknál, így Egyiptomból a legérdekesebb és legszebb helyeket láthatjuk.

Tenger alatti világ

A Vörös-tenger és mindenek előtt a Sínai-félsziget a korallzátonyaival a világ egyik legszebb és legjelentősebb búvárkodásra alkalmas helye, amely különféle sportolási lehetőségeket kínál, mint a windsurfing, strandfoci stb. Érdemes felülni a hurghadai kirándulóhajók egyikére és kihajózni Giftun szigetére, ahol egyedülálló élményben lehet részünk és búvárkodásra is alkalom nyílik. Ajánlatos ellátogatni a sziget Saab al-Erg nevű lagúnájába, ahol delfinekkel és rájákkal találkozhatunk. Sharm El Sheikh-ből könnyen eljuthatunk a Ras Mohamed Nemzeti Parkba, ahol szintén lehetséges a fürdés és búvárkodás.

Oceanográfiai Múzeum

A vízivilágot bemutató múzeum Hurghadától északra taláható és a Nemzetközi Oceanográfiai és Halászati Hivatal által van fenntartva. Itt a Vörös-tenger halállományát és vízivilágát tekinthetjük meg. A múzeumi látogatás valóban felejthetetlennek számít, főleg a közép-európai ember számára, akit még inkább lenyűgöz a víz alatti világ.

Teveháton

Sharm El Sheikh-ből lehetőségünk adódik teveháton kilátogatni a sziklás Sínai-sivatagba, ahol beduinokkal találkozhatunk, megtekinthetjük településeiket, ellátogathatunk egy édesvízi forráshoz, a hagyományos beduin sátorban pedig frissítőt is kaphatunk. A tevehátról nyíló kilátás a környező vidékre még emlékezetesebbé teszi az utazást.

Golfpályák

Az egyiptomi nyaralóhelyek a golf szerelmeseinek is kikapcsolódási lehetőséget nyújtanak. Sharm El Sheikh-ben 18 lyukas golfpálya található, El Gounában pedig a Steigenberger Golf Resort várja mint a kezdőket, mint pedig a pontosan célzó szakavatott játékosokat.

Állatvilág:

Az oldal tetejére

Állatvilág

Ami Egyiptom állatvilágát illeti , a hazai , őshonos állatok közül az öszvér és a teve jellemző a vidékre , a marhaállományból csupán a vízibivalyok tenyésztése mérvadó , amelyeket a mezőgazdaságban igavonóként hasznosítanak.

A sivatagos területeken csak kevés állatfaj él , csupán azok , amelyek képesek voltak alkalmazkodni a sivatagi körülményekhez.Az emlősök közül gazellákat , sivatagi rókákat , hiénákat , sakálokat és sivatagi ugróegereket találhatunk itt.

Egyre több azonban a madárfaj , számuk 300 fölé emelkedik , legtöbbjük a Földközi-tenger vidékén él ,vagy egyenesen Európából érkezik. A nílusi nádasokban időnként gólyák , gémek és flamingók is fellelhetőek. A ragadozó madarak közül a fehérfejű keselyű , sas , sólyom és bagyoly él ezen a vidéken.

Egyiptom állatvilágát megemlítve biztosan a hüllők is eszunkbe jutnak. Főleg a Felső-Níluson láthatunk krokodilokat , kígyókat , gyíkokat és kaméleonokat. Néhány kígyófaj egyenesen mérgező , vigyázat tehát a királykobrára és viperára. Az eredeti fauna nagy része a Vörös-tengerben él-itt számos halfajon kívül delfinek is élnek.

Növényvilág:

Az oldal tetejére

Növényvilág

Ha Egyiptomban az eredeti növényzet után kutatunk , nem érdemes a Nílus mentén keresni , mert az intenzív népesedés miatt csak elszórtan lelhetőek fel az eredeti növényfajok. A Nílus völgyében főleg pálmák nőnek , legtöbbjük datolyapálma , amelyeket az élet fájának is neveznek , mert évente akár 100 kg-os is lehet a terméshozamuk.

A datolyapálmán kívül itt a füge és az eukaliptusz is megterem. Ami a pálma felhasználását illeti , a helyiek különféle tárgyakat fonnak , polcokat , kerítéseket készítenek belőle.

A termőföld nagy ritkaságnak számít , ezért minden apró darabja értékes és mezőgazdasági terménnyel van beülteteve , mint pl. búza , árpa , köles , rizs , kukorica , len és cukornád. A sivatagi oázisokban és a Nílus deltájában gyümölcsfákat termesztenek , banánfákat , olajbogyót , néhány helyen szőlőt , sőt dohányt is . Egyiptomban gyönyörű ibiszkuszok nőnek. Ez a növény az összes déli államban honos ,itt a virágjából frissítő italt , karkádét készítenek.

Utazás módja:

Az oldal tetejére

Utazási és közlekedési lehetőségek

Egyiptomi utazás szinte az összes nagyobb utazási iroda kínálatában szerepel. A legkedveltebb úticél Hurghada, Sharm El Sheikh, El Gouna és Sahan. Az odautazás előtt szükséges vízumot kérvényezni, valamint érvényes útlevéllel rendelkezni , mely a vízumkérvényezést követő 6 hónapban is érvényes. 2002-től a magyar /místo cseh dát magyar/ állampolgárok a vízumot a Kairói Nemzetközi Repülőtéren is kérvényezhetik, ezen kívül egyébb repülőtereken és kikőtőhelyen-Alexandriában, Hurghadában és Luxorban.

Egyiptomi kirándulás

Vajon mennyibe kerül egy egyiptomi utazás? A legolcsóbb egyiptomi nyaralás már közel 100 000 Ft-tól elérhető, járulékos költségekkel együtt!

Az árak természetesen az ott töltött napok, a szállás szintjének és helyének függvényében emelkedhetnek.

Közlekedés Egyiptomban utazási iroda nélkül

Az egyiptomi utazásnak már magában is megvan a varázsa. Az országon belül belföldi repülőjáratokkal, autóbusszal, vonattal, illetve hajóval lehet közlekedni, Kairóban ezen kívül metróval is.

A belföldi légitársaságok közül az Egypt Air a legjelentősebb, melynek járatai Kairóból Alexandriába, Asszuánba, Hurghadába és Luxorba repülnek.

Megbízható a buszközlekedés is - főleg Kairóban van kiépítve egy viszonylag megbízható közlekedési hálózat, amely minibuszokból és a metróból áll.

Ami a vízi közlekedést illeti, ez főleg a Níluson virágzik. A Nílus két partja között Luxorban és Asszuánban van átkelőhely, vitorlások, ún. felukák és motoros kompok is közlekednek a két part között. Az asszuáni víztározó szintén hajózható.

Ha vonattal szeretnénk utazni, ajánlatos a legfrekventáltabb útvonalat választani, amely a Kairó-Alexandria, valamint a Kairó-Luxor útvonal.

A Nílus mentén mindkét irányban éjszakai luxusjátrat közlekedik.

Érdekességnek számítanak a lovaskocsik, amelyek minden nagyobb Nílus menti városban megtalálhatóak. A leghíresebb Edfuban található, ahol a turistákat a mólótól a helyi katedrálisig fuvarozzák.

Helyi konyha és különlegességek:

Az oldal tetejére

Helyi konyha

Helyi konyha

Az eredeti egyiptomi konyha arab ételekből áll. Tilos disznóhúst , illetve alkoholt fogyasztani. Az ételek alapja a rizs , búza , zöldségek , birka-, kecske-, és bárányhús , szárnyasok (kacsa , liba , galamb , törpefürj ) , és természetesen friss halak , amelyek a Nílusból , Földközi-illetve Vörös-tengerből származanak.

Ami a tipikus egyiptomi étlapot illeti , reggelire babot , tojást , rakott zöldséget , dzsemet és sajtokat fogyasztanak , ebédre különféle leveseket szolgálnak fel , a húshoz illő köret a rizsen és babon kívül friss rakott zöldség és kovásztalan kenyér-pita.

Szinte az összes étlapon szerepel a grillezett csirke. Tipikus egyiptomi vacsorának számít a zöldségleves , fűszeres hús , vagy hal. Édességként különféle gyümölcsöket fogyasztanak , ezekből bőségesen terem , mint pl. a banán , narancs , füge , guava , datolya , mindezt friss , vagy szárított formában.

A nagyobb szállodákban európai ételeket is felszolgálnak.

Szomjat oltani ajálatos a helyi sörök egyikével , amelyet Stella néven kaphatunk meg ,vagy Marzen és Aswanli nevű barna sörökkel.

A borkínálatban külföldi , illetve helyi borokat is találhatunk , az utóbbiakat nevükről ismerhetjük meg , hiszen a Pharaon , Nefertiti és Cleopatra nevet vieslik.

A helyiek legnagyob mértékben mégis a teát fogyasztják , amelyet kis csészékben , forrón szolgálnak fel , leggyakrabban menta vagy fekete teát.Ezen kívül a helyiek a kávéfogyasztásnak is megadják a módját.Leggyakrabban erős és édes kávét isznak (zjada néven ismert) , ezen kívül megkülönböztetnek közepesen édes (mazbut) , és teljesen keserű kávét (sádeh).

Végezetül íme néhány példa azok számára , akik szeretnének megkóstolni a tipikus egyiptomi konyhát:

 • Kebab -nyárson grillezett hússzeletek
 • Falafell -fűszerezett csicseriborsó-fasírt
 • Kofta -korianderrel fűszerezett húsgolyó őrölt marhahúsból
 • Svarmu -nyárson sült bárány , a nyársról levágott hússzeleteket répa- , vagy uborkasalátával és pita kenyérrel kínálják
 • Molocheja-zöldségfőzelék fokhagymával , borssal , korianderrel fűszerezve
 • Tabúla -darált búza mentával , petrezselyemmel , paradicsommal és hagymával ízesítve
 • Támija -rántott, fűszerezett babos tészta zöldséggel és petrezselyemmel
 • Baklava -vajas rétessütemény dióval és mézzel töltve

Kereső:Egyiptom Időjárás Előrejelzés & Reklámok

Címkék: