AIN EL SOUKHNA:

Az oldal tetejére

Ain Soukhna a Vörös-tenger partján, a Szuezi-csatornánál terül el. Az elnevezés a Gebal Ataqua nevű hegyben, a Keleti-sivatag hegyében található kéntartalmú forrás nevéből származik. Ain Soukhna Kairó közelében található terület, Szuez déli részétől további 60 km hosszan húzódik. Főleg kikötőkből, szállodakomplexumokból, éttermekből és egyéb vendéglátóipari egységekből áll, amelyek a part mentén húzódó autóút közelében szétszórtan helyezkednek el. A terület a helyi lakosok nyári üdülőhelyeként szolgált, csupán az utóbbi években tett szert nemzetközi hírnévre. Manapság folyamatos internacionalizáción megy át, újabb és újabb épületeket emelnek a turisták számára, ezen kívül kibővítik a Kairóba vezető autópályahálózatot is. Szállást keresve fizethetünk egy szállodai szobáért, de egy időre akár magánvillát is bérelhetünk, ahol minden szükséges felszerelés rendelkezésünkre áll.

Mivel tölthetjük az időt Al Soukhnában? A gyönyörű tengerpartokon és híres fürdőkön, valamint a kulturális központokon kívül kiélvezhetjük a vízi sportágakat és a golfot is. Kirándulásképpen megmászhatjuk a Sínai-hegyet, ellátogathatunk a Szent Katalin kolostorba, vagy a Szuezi-csatornához.

ALEXANDRIA:

Az oldal tetejére

Alexandriáról azt tartják, hogy a legeurópaibb város egész Egyiptomban, mivel az arab kultúra által legkevésbé van befolyásolva. Az európai életstílus a helyiek öltözködésén is érződik, a nők ugyanis kevésbé fedik el magukat, mint az ország többi részén. A város i.e. 332-ben, maga Nagy Sándor által lett megalapítva. Ma már egy híres város, tele luxusszállodával, ahová a külföldi turistákon kívül főleg a helyi lakosok utaznak szívesen. A tengerpart mentén húzódik a Corniche (Kornis) nevű városrész, amelyre jelentős hatást gyakorolt a görög kultúra. De a város széle és háttere Alexandria eredeti arcát mutatja. Ez a hely viszonylag visszamaradottnak tűnik, az emberek itt szegénynegyedekben élnek

A közlekedés Alexandriában viszonylag egyszerű. A városközpontban található a fő buszpályaudvar, illetve a vasútállomás. A klasszikus, autóbusszal való közlekedés azonban turisták számára nem ajánlott, mivel a buszok legtöbbször túlzsúfoltak. A távolsági buszok közül a West Delta Bus Company és a Super Jet indít járatokat Alexandriába.

Minden egyiptomi repülőtéren van taxiszolgálat, amely a turistákat a városközpontig fuvarozza. Az alexandriai taxik piros-narancssárga színűek. A repülőterekről a turistaközpontokba menetrend szerinti járatok is közlekednek. Alexandriában két kikötő található, a Keleti és a Nyugati kikötő. A Nyugati kikötőbe az összes teherhajót és kirándulóhajót irányítják, miközben a Keleti kikötő kizárólag a halászhajók számára van fenntartva. Mint Alexandriában, mint pedig Kairóban ki van építve a metró-, illetve villamoshálózat, amely a város bizonyos részein közlekedik. A metró néhány percenként jár, a jegy pedig nem túl drága.

A szállást illetően különböző szállodákban szállhatunk meg, amelyekből Alexandriában széles a választék és amelyek megfelelnek a nemzetközi előírásoknak. A magasabb kategóriájú szállodák a toaletten és fürdőszobán kívül televíziót, telefont és minibárt is rendelkezésre bocsátanak. Luxus felszereltségűnek számít a Cecil Sofitel hotel, amelyhez egy kaszinó is tartozik. A szálloda nagy hírnévre tett szert, falai között több híres ember is megszállt. Rögtön a szálloda szomszédságában fekszik az Acropolis családi panzió, melyet barátságos légköre miatt kedvelnek az emberek.

Az alexandriai tengerpartot fehér homok borítja és azúrkék tenger szegélyezi. Egészen Mersa Matrou-ig húzódik, amely egy természetes öböl áttetszően tiszta vízzel. Sidi Adbel Rahman varázslatos nyaralóhely saját öböllel. és kristálytiszta vízzel. A többi tengerpartra a helyi autóbuszjáratok, vagy kölcsönzött kerékpár segítségével juthatunk el. Alexandria kulturális és szórakoztató nyaralóhely, ahol biztosan nem fogunk unatkozni. A látnivalók közül érdemes megemlíteni Kleopátra fürdőjét, II.Ramszesz templomának romjait, vagy a korai kopt időszakból származó kis templomot. A látnivalók többsége, mint a múzeumok, templomok stb. reggel kilenctől délután négyig tart nyitva. Pénteken dél körül azonban zárva vannak a fontos imák miatt.

Érdemes megtekinteni a restaurált, különlegesen szépen díszített kupolájú Abu el-Abbás mecsetet. Az arab művészet mesterművének számít és már a 18. században épült. A ramadán hónapjában a mecsetben hívők sokasága gyűlik össze. A következő látnivaló a Kait Bey erődítmény, amely a Pharos világítótorony helyére épült. A világítótornyot még II. Ptolemaiosz építtette és a hét világcsoda közé lett besorolva. A 14. században azonban megsemmisült. Viszont láthatjuk Pompeusz 27 méter magas oszlopát, amely rózsaszín asszuáni gránitból készült. Az oszlop közelében található a Kom esh- Shukaffa nevű temető. Kb. 20 kilométerre a városközponttól terül el a Montáza palota, amely kiterjedt földjei hosszú sétákra alkalmasak. A belterek többsége azonban el van zárva a nyilvánosság elől és hivatalos látogatások színhelyéül szolgál. A Ras et-Tin palota, amelyet Mohamed Alli építtetett, hosszú évekig az egyiptomi királyok hivatalos rezidenciájaként szolgált. Ma már csupán kívülről tekinthető meg.

Nem hagyhatjuk ki a híres múzeumokat sem. Eredetinek számít a Hadtörténeti Múzeum, amelyet ?Romellov búvóhelyének? neveznek, azon a helyen áll, ahol a náci vezér a ?hadjáratait? tervezte. Klasszikus a Görög-Római Múzeum, amely ezer éves kiállítási tárgyak birtokában van. Itt megszámlálhatalanul sok márványszobrot, papirusztekercseket, múmiákat, szarkofágokat, dísztárgyakat láthatunk és természetesen szuveníreket is találunk. A közelben található az eredeti Római Színház is. A tengeri élővilágot kedvelők számára ott a Hidrobiológiai Múzeum, amely 50 akváriumában különböző halakat, kagylókat, vagy tengeri gombákat láthatunk. A múzeum büszkesége a 16,5 m hosszú bálnacsontváz. A Szépművészeti Múzeum a festészet és festmények kedvelőit vonzza. A Royall Jewellery Museum pedig gyönyörű ékszergyűjteményt és nagy értékű tárgyakat rejt.

A kis halászfalu, Abu Qir, remek helyet biztosít a napozáshoz, halászathoz, úszáshoz és a tenger gyümölcseinek megízleléséhez. Jó ötlet ellátogatni a szomszédos Agamiba, vagy Hannovillebe. A keleti ételeket az Athineos étteremben kóstolhatjuk meg, a kínai specialitásokat pedig a China House étteremben, ami a Cecil Sofitel szálloda teraszán található

Utazás repülőgéppel 4,5 - 5 órák

DAHAB:

Az oldal tetejére

Dahab egy kisváros a Sínai-félsziget délkeleti partján, nem messze Sharm el-Sheikhtől. Egy egykori beduin falucskáról van szó. Jelenleg a város természetesen nagyobb kiterjedésű és más arculatú. Két részből áll, amelyek közül az elsőben, Assalahuban- az eredeti beduin közösség is megtalálható vándorokkal és kalandorokal együtt.

A város déli része, Mashraba, modern szállodakomplexumokkal teli hely. Szállást itt minden árkategóriában találhatunk, a luxusszállodáktól kezdve egészen az ifjúsági szállókig. Általánosan érvényes, hogy Dahabban a szállás viszonylag egyszerű és jól megfizethető.

A legközelebbi nemzetközi repülőtér Sharm el-Sheikh-ben található, ahonnan helyi járatok segítségével juthatunk Dahabba.

Manapság Dahab a világ több pontjáról érkező búvárok célállomása. Közkedvelt helynek számítanak a könnyűbúvárkodásra alkalmas Dahabs Blue Hole meredek sziklafalai. A hely a többi vízi tevékenységre is alklamas. A megbízható széljárásnak köszönhetően kedvező feltételek alakultak ki a windsurfingezéshez és jachtingoláshoz. Dahab egyedülálló különlegességei a tengerparti éttermek, amelyek eredeti hippie és beduin tálalással kedveskednek a vendégeknek. A tengerhez közel helyezkednek el, itt a hagyományos székek helyett tarka párnákra ülhetünk és alacsony asztalokról ehetünk. Az ételek kitűnőek és megfizethetőek. Klasszikus fogásnak számítanak a halak, valamint a tenger gyümölcsei, amelyeket individuálisan, a vevő kívánsága szerint készítenek el.

A környéken sok szafari található, ezeket tevén, lovon, vagy akár négy keréken is abszolválhatjuk. A várostól nagyjából két órányira található a Sínai-hegy, valamint a Szent Katalin kolostor, ahová egész napos kirándulást szervezhetünk

HURGHADA:

Az oldal tetejére

Hurghada a múlt század elején, mint halászfalu lett megalapítva, ma már modern, nagystílű turistaközpont. Tulajdonképpen a Vörös-tenger partján 20 km hosszan húzódó sávban épült szállodakomplexumokról van szó. Azt a tényt tekintve, hogy a terület jelenleg a legkeresettebb tengerparti helyekhez tartozik, elmondhatjuk, hogy kissé veszített eredeti, egykori varázsából.

A kiépített közlekedési infrastruktúra lehetővé teszi, hogy könnyűszerrel a városba, illetve onnan kijussunk. Hurghadában ajánlatos mikrobusszal, vagy taxival közlekedni. Igényeinkhez megfelelő szállást taláni ezen a helyen egyáltalán nem probléma. Megszállhatunk például a Conrad International szállodában, amelyet saját öböllel rendelkező kis villák alkotnak A Jasmin Village komfortos bungallói szintén nem elhanyagolhatóak. Szórakozásra vízi aktivitások, valamint squash közben is alkalmunk nyílik. A Magawish Village bungallói különleges szolgáltatásokat nyújtanak Közvetlenül a szállodában ingyenes gyermekfelügyeletet kérhetünk. A szálloda ezen kívül vendégeinek búvártanfolyamot is ajánl.

Hurghadához hozzátartoznak a luxuséttermek és a tipikus kis arab kávézók, bevásárlóközpontok, piacok, klubbok, bárok és kaszinók. Kulturális szemponból a legérdekesebb városrész Dahar. A forgalmas, sátorokkal, bazárral és üzletekkel tarkított utcák szuvenírvásárlásra invitálnak, míg a mecsetek áhítatra intenek. Hurghada egyben fürdőváros is. A turisták ide nem csak ismeretterjesztés céljából, hanem gyógyulni is jönnek.A megannyi csodálatos zátonynak köszönhetően sok búvárral találkozhatunk, a kedvező széljárásnak köszönhetően egyben sok hullámlovassal, jachtingolóval és a vízi sportok egyéb kedvelőivel. A tenger élővilága után érdeklődők nem hagyhatják ki a múzeum és akvárium megtekintését, ahol a Vörös-tenger flórájának és faunájának komplett gyűjteményét láthatjuk. A Hurghada környéki tengerpart eléggé tagolt, ezért nem szabad elszalasztani a lehetőséget, hogy ellátogassunk az itt található szigetek egyikére. Ellátogathatunk Giftunra, Shadwan, Shrab Abu Shiban, valamint Shrab el-Erg szigetekre.

Hurghada fekvése a műemlékek szempontjából stratégiainak tekinthető. A fakultatív kirándulások alkalmával ellátogathatunk Luxorba, Karnakba, Kairóba, vagy Gízába. Hurghadától mintegy 30 kilométerre északra fekszik El Gouna, a lagúnákkal övezett kis falu, ahová mindenképpen érdemes ellátogatni. A helyi autóbuszjáratokkal megbízhatóan oda-illetve visszajuthatunk. El Gounában található a híres nemzetközi golfcentrum, a Steigenberger Golf Resort. Néhány kilométerrel távolabb, egy fészigeten fekszik Soma Bay. A vízisportokon kívül itt szintén hódolhatunk a golfnak is. A terület további közkedvelt nyaralóhelyei Safaga és Makadi Bay.

KAIRÓ:

Az oldal tetejére

Egyiptomot az arab kultúra központjának tekintik, Kairót pedig a kultúra bölcsőjének. A város Egyiptom fővárosa, egyúttal Afrika és a Közel-Kelet legnagyobb és legnépesebb városa is. A lakosság többsége Egyiptom elmaradottabb részeiből érkező, itt munkát vállaló emberekből tevődik össze. A város az egyiptomi civilizáció hazája, egyúttal a legnagyobb urbanizációk egyike is. A modern metropolisz az ország adminisztratív központja, egyúttal a kulturális műemlékek közelében fekszik, amelyekből szinte lüktet a történelem. Ez egészen i.e.3000-ig nyúlik vissza, akkor kezdett ugyanis íródni a város történelme. A 10.századtól Kairó az ország vezetésének hatalmi központja. Jelenleg Egyiptom pulzáló szíve.

Ebben a hatalmas metropoliszban nem probléma szállást találni. Megszámlálhatatlanul sok szálloda, panzió és egyébb szálláslehetőség található itt. Illusztrációként megemlíthetjük a rekonstruált Cosmopolitan szállodát, amely a börzenegyedben található, ahol a kellemes környezeten kívül az árak is viszonylag alacsonyak. A Hotel Four Seasons egy hatalmas fürdő-illetve wellnesskomplexum. A nők többségét biztosan megörvendezteti, hogy a bevásárlónegyedben található. A Hotel El-Salam nevű szálloda szintén újonnan renovált. A szálloda a vendégei számára az úszómedencén kívül moziteremmel is szolgál, ahol angol nyelvű filmek tekinthetőek meg. A Le Royal Meridian nevű szálloda 2001-ben nyitotta meg kapuit. Ennek a magas épületkolosszusnak rengeteg szobája van, amelyek mindegyike a Nílusra néz. Az épület tetején UFO alakú forgó étterem található. A Marriott nevű szálloda, amely az egykori Nílus menti palotában kapott helyet, kaszinót, éttermet, kerthelységeket és egy kis úszómedencét is üzemeltet.

A Nílus közepén található szigeten áll a Longchamps szálloda, amely a családias és kellemes környezet miatt nagy közkedveltségnek örvend. A Mena House Oberoi szálloda az egyetlen olyan szálláshely, amely ennyire közel található a piramisokhoz. A Roma panzió, olcsó és közkedvelt szálláshely és egyenesen a város központjában található. A Sheraton Royal Garden-t két villa alkotja, amelyek a egyiptomi művész, Yussif Wahbi alkotásai. A trópusi areál közepén szép éttermek találhatóak. A Victoria Hotel jelenleg nagyon modern berendezésű és van egy specifikuma is- a szoba, ahol egykor Ernest Hemingway szállt meg.

A városba megéri repülővel látogatni, a kairói repülőtér ugyanis a legnagyobb az egész országban. A reptéri autóbuszszolgálat az 1. termináltól elérhető. Az autóbusz a Midan Tahrir-Mohandessen járat útvonalán közlekedik, Kairó centrumától a gízai piramisokig. Kairóból klimatizált autóbusszal Egyiptom bármely más részére eljuthatunk. De ülőhelyet érdemes már két nappal indulás előtt foglalni. A Kairóból Felső-Egyiptomba vezető autóutak a leghosszabbak és legzsúfoltabbak. A saját biztonságunk érdekében nem ajánlatos éjszaka vezetni, mert kivilágítatlan, öszvérek által húzott kocsinak ütközhetünk.

Kairó a turisták számára sokféle aktivitást kínál. Sok galéria, koncertterem, kulturális központ, múzeum, étterem és bevásárlóközpont áll rendelkezésre, valamint egyéb szabadidőprogramok. Nyáron kifejezetten a turisták számára rendeznek vásárokat, ilyenek például a tevevásárok. A Khan El Khalili Bazaar szintén közkedvelt, itt régiségek, szőnyegek, réztárgyak és egyébb keleti áru között válogathatunk. Ami a sportot illeti, nagyon közkedvelt a squash és a tenisz. A nemzeti sport a fotbal. A városban sokéves hagyománya van a kinematográfiának is. Kairó egyenesen a Közép-Kelet Hollywoodjaként volt ismert. Minden évben megrendezik a Kairói Nemzetközi Filmfesztivált.

Ha más szemszögből szeretnénk látni a várost és magát Egyiptomot, erre szolgálnak a nílusi hajókirándulások. A folyóban azonban higiéniai okok miatt nem ajánlatos fürdeni.

A műemlékek többsége reggel 9:00-től délután 16:00-ig tart nyitva, úgy, mint más egyiptomi városokban is. Péntek délben azonban a heti imádságok miatt átmenetileg minden bezár. Kairóban székel az Egyiptomi Nemzeti Múzeum, amely a legnagyobb óegyiptomi gyűjteménnyel rendelkezik. A múzeum, amely 1857-ben lett megalapítva, legfőbb büszkesége a Tutanchamon fáraóról szóló kiállítás. Továbbá keresett hely az Al Azhar, azaz virágzó mecset. A 10.században egyetemet is alapítottak. Az itteni teológiai egyetem híres, nagy hangsúlyt fektet a Korán magyarázatára. A tanulmányok mintegy tíz évig tartanak, ezért a diákokat 15-17 éves korukban veszik fel.

Az Ibn Tulun mecset, amely a 9. századból származik, a világ legnagyobbjai közé tartozik. Kívülről a látogató számára inkább erődítményhez hasonlít, de bent hatalmas, szökőkúttal ellátott udvart találunk. Az egyik legismertebb kairói mecset Hassan szulán mecsete a 14.századból. A bejáraton keresztül a terjedelmes udvarba érkezünk, innen nyílnak a bejáratok az iszlám jog négy iskolájába.-malikov, hanbalov, hanfij, safij. Itt találjuk a szultán mauzóleumát a szarkofággal és a Korán számára kialakított állvánnyal. .Ugyanebből a korszakból származik az el Nasir mecset a perzsa stílusban díszített minaretekkel. A citadella északi részében található három múzeum ( Hadtörténeti-, Rendészeti Múzeum és a Kocsis Múzeum). A 19.században lett befejezve a magas költségekből, isztambuli stílusban épített Alabástrom mecset. A bejárat mellet egy aranyozott kerítésen keresztül megtekinthetjük Muhammad Ali sírját.

Következő kairói látnivalóként említsük meg a kör alakú toronnyal rendelkező Babylon erődítményt, amelynek az volt a történelmi feladata, hogy védje a nílusi kikötőt. Keresztény szimbólumok a Szent Borbála templom, illetve a Szent Szergej templom.

A város nyugati részén fekszik az ókori város, Memphis (Gíza), amely eredetileg az ókori Egyiptomi Birodalom fővárosa volt, jelenleg pedig a monumentális piramisok által ismert világszerte. A terület két részre osztódik és egy kiemelkedő helyen található.A terület nagyobb részén találhatóak a piramisok, a Szfinx és a hozzájuk tartozó templomok, a kisebb pedig a magánsírhelyeket rejti.

A Chufev piramisegyüttes legdominánsabb része a Chufev piramis (Nagy Piramis). Eredeti magassága 146,5 m volt, jelenleg 137 m magas. A terjedelmes Királyi kamra a benne található szarkofággal az egyiptomi ókori építészet újabb kincse. A Chufev piramisegyüttes részét képezte a túlvilági templom és három kisebb piramis, amelyek a feleségek számára készültek. A Nagy Piramistól délnyugatra fekszik Rachev fáraó piramiskomplexuma. A legmagasabb piramis eredetileg 143,5 m magas volt. A terület domináns részét képezi a Nagy Szfinx, amely általános kíváncsiságot ébreszt az emberekben. Ugyanis a mai napig rejtély, mikor, ki és főleg miért építtette. A dombok őrzőjének nevezett Szfinx egyetlen darab mészkőből lett kivésve.

A Szfinx 60 m magas és 20 m széles. A legelterjedtebb magyarázat alapján Rachev fáraót ábrázolja, vagy Hatrmachise istent. A harmadik, legkisebb piramis Gízában a Menkaure piramis, amely 66,45 m magas. Úgy, mint a többi piramis esetében is, a központi rész építésénél használt alapanyag a közeli kőfejtő mészköveiből származik.

MARSA ALAM:

Az oldal tetejére

Marsa Alam eredetileg halászfalu volt, amely az utóbbi időben keresett tursitaközponttá nőtte ki magát. Egyiptom keleti részén terül el, a Vörös-tenger nyugati partján. A helyet a nyugalom és a relaxáció uralja. Viszonylag távol esik a zajos turistaközpontoktól, tehát ideális hely a pihenésre, főleg az idősebb generáció, valamint a kisgyermekes családok számára.

2001-ben lett befejezve az itteni nemzetközi repülőtér építése. Ettől kezdve nem probléma eljutni Marsa Alamba, ellenkezőleg, nagyon gyorsan és egyszerűen juthatunk ide. Az utóbbi években a nyaralóhely egyre inkább terjeszkedik, az ok a befektetések növekvő száma, főleg az idegenforgalom területén. További szállodák és velük együtt különböző kulturális és sportközpontok épülnek. A helybe már első pillantásra bele lehet szeretni. A napos tengerpartot pálmafák szegélyezik, partjait azúrkék tenger mossa és sok korallsziget is található itt. A leglátogatottabb a Samadai zátony, amelyet a Delfinek Hazájának neveznek Egészben véve a hely a szörfösök, jachtingolók és búvárok paradicsoma.

SAHL HASHEESH:

Az oldal tetejére

SHARM EL SHEIKH:

Az oldal tetejére

A város a Sínai-félsziget déli csücskében található. Ahogyan az itteni városok többsége, úgy Sharm el Sheikh is egykor beduin halászfalucska volt. Az eredeti település az évek során pulzáló, modern kori nyaralóhellyé alakult át. A város két különálló részre osztódik, az egyik maga a város a kikötővel, a másik a néhány kilométerre távolabb eső Naama Bay öböl, amely gyönyörű partszakasszal és magas kategóriájú szállodákkal büszkélkedik, amelyek egészen biztosan nem okoznak csalódást az odaérkezőknek.

Az átjárók és alagutak a várost könnyen megközelíthetővé teszik, például Kairóból. Közvetlenül a városban található a nemzetközi járatokat fogadó repülőtér. Szálást keresni nem tart sokáig, a város luxusszállodák, panziók és kisebb családi szállodák sokaságával büszkélkedik. A magánkempingek, valamint a Mövenpick és a Hilton szállodalánc szállodái széles árkategóriában kínálnak szálláshelyet.

Mi mindent találunk meg Sharm el Sheikhben? Tulajdonképpen mindent. Üzleteket, bevásárló- és szórakoztatóközpontokat, kulturális létesítményeket, bárokat, partmenti sétányokat, éjjeli szórakozási lehetőségeket és természetesen műemlékeket. Ha aktívan szeretnénk tölteni a pihenést, kipróbálhatjuk a lovaglást, vagy tevehátra ülhetünk, részt vehetünk egy sivatagi szafarin, ellátogathatunk egy beduin oázisba, vagy a pirosas színben játszó robusztus hegyi maszívumhoz, amely 2000 m magas, és ahol a mai beduinok tarka sátrait csodálhatjuk meg.

A hely zátonyokban és korallparkokban rendkívül gazdag, ezért a búvárparadicsomnak számít. A búvárkodáson kívül kipróbálhatjuk a windsurfing-et, vízisíelést, vitorlázást és egyébb tevékenységeket. A meleg szuptrópusi éghajlatnak köszönhetően, amelyre jellemzőek a száraz és forró nappalok, ez a terület a nyári hónapokat kivéve is a búvárok paradicsomának számít. Tulajdonképpen itt egész évben meleg van. A nyári hónapokban a forró délutánokat estére kellemes, hűvős idő váltja fel. Abban az esetben, ha egész napos kirándulásra indulunk, nem szabad kihagynunk Szent Katalin kolostorát, Mózes hegyét, a Színes-kanyonba tett látogatást,valamint a Ras Mohamed-re és a Titan Island-re tett hajókirándulást. Az érdeklődők felkereshetik a kénforrásokat is, amelyek a reumatikus betegségek kezelésére specializálódtak. A nyaralóhelytől nem messze található a Cápa-öböl és a Sharm el-Moiya kikötő, ahol a helyi jachtklubb székhelye található.

Mindent összefoglalva, ez a hely relaxációra és kalandokban gazdag üdülésre egyaránt alkalmas.

TABA:

Az oldal tetejére

Taba városa az ország északi részén található, a Sínai-félszigetnél, közel a Vörös-tenger partjához. Tulajdonképpen határátkelőhely a szomszédos Izraelbe. Taba ideális kirándulóhely abban az esetben, ha nyugodt üdülésre vágyunk. A városban biztosan nem fogunk unatkozni, mégha csendesebb is, mint például Hurghada központja.

Régebben itt semmilyen közlekedési infrastruktúra nem létezett. Az utóbbi években azonban lehetőség nyílt külföldről Tabába repülni, mert nemzetközi repülőtere van.A városközpontba való bejutást a reptéri transzferek biztosítják. Abban az esetben, ha nem felelnének meg a Tabába induló járatok, lehetőség nyílik a szomszédos Izraelben található Eilatba repülni, amely innen csupán 10 km-re található.

A nyaralóhely kis kiterjedését tekintve korlátozott a szálláshelyek kapacitása, ennek ellenére több luxusszálloda és kisebb hotel közül választhatunk.Híres a Taba Hilton szálloda, amelyből gyönyörű kilátás nyílik a kavicsos tengerpartra. Kitűnő szállást biztosít a Taba Heights szálloda is, a többi 5 csillagos szállodával együtt. Főleg a fiatalok számára ajánlott a Basata- Camp, amely a legjobb egyiptomi ökológiai kempingek egyike.

A terület eredetileg beduin község volt, ezért kevesebb látnivalóval büszkélkedik, mint a többi egyiptomi város. Viszont ajánlatos kirándulást tervezni Mózes hegyére. A város földrajzi fekvéséből kifolyólag ideális arra, hogy ellátogassunk a szomszédos Izraelbe vagy Jordániába.Ide utazva nem hagyhatjuk ki Jeruzsálemet sem, ahol a híres Siratófal található. Tabában golfozhatunk az eredeti sivatagi terepen, a horizontra tekintve pedig láthatjuk a csodás sivatagi hegyeket.

Kereső:Egyiptom Időjárás Előrejelzés & Reklámok

Címkék: